Vinst som rookies i Svenska långloppsfinalen

I helgen samlades alla Sveriges största långloppsserier på Anderstorp Raceway för att göra upp om vilka som är Sveriges bästa långloppsteam.

Normalt sett tävlar jag inte i långlopp, men vi gjorde ett inhopp i helgen på Svenska långloppsfinalen. Ett långlopp skiljer sig mycket från de race jag kör i vanliga fall. Den största skillnaden är att man kör i flera timmar och tävlar flera förare med samma bil, och gör depåstopp där man byter förare och tankar.
Det team som kört flest varv efter tiden är ute vinner tävlingen. Tillsammans med Lukas Sundahl och Team Power@ Sundahl Racing körde jag i min Renault Clio RS3 som jag tävlat med under säsongen.

Jag skulle köra sista timmen in i mål, när bilen var som varmast. Vi hade tagit ledningen och hade en lucka ner till tvåan. När det var 30 minuter kvar höll växellådan på att gå sönder totalt efter den blivit för varm, och inga växlar under fyran fungerade någorlunda normalt.
Att inte kunna växla som vanligt är självklart en väldigt stor nackdel som förlorar mycket tid och gör det mycket svårt att köra. Vid 20 minuter till mål blev tidsluckan mot tvåan allt mindre och dessutom var däcken helt slut och rullade på däckväven.
Växellådan lät som att den skulle rasa samman vid varje växling och läget var på helspänn. Avståndet bakåt blev mindre och mindre, och bilen lät värre och värre.
Att inte kunna köra fullt ut var en riktigt utmaning, men det spelade ingen roll.

Allt som räknades var att ta bilen i mål. Med endast minuter kvar att köra var bilen helt slut, och det gick knappt att köra den längre, men jag lyckades ta bilen i mål och säkrade vinsten i racet, vilket kändes fantastiskt.
Efter racet gick det inte att ta i bilen för den var så överhettad.

Att som debutanter ta hem segern i första långloppet är mycket imponerande. Distansen hade räckt för att köra Göteborg-Köpenhamn tur och retur i full fart.
En fantastisk avslutning på säsongen med vinst i mitt första långlopp!

_dsc7098_dsc6948

 

Film och summering från finalen: