Raceweek 2017 – Clown festival

SSK seriens höjdpunkt Raceweek, avgjordes i helgen på Kinnekulle Ring utanför Lidköping. Med hela 24 bilar till start var den drygt 2000 meter långa banan närmast full, och förutsättningarna för tuffa race var perfekta.

Inför helgen hade jag en andraplats i poängtabellen, inte långt ifrån förstaplatsen. Helgen inleddes med testkörning och kval under lördagen.

Inte långt innan kvalet växlade vädret om och regn drog in över banan, vilket innebar att kvalet kördes på blöt bana. Både min körning och bilen var riktigt bra och jag satte snabbaste tid i min klass och en total 8:e bästa tid i av alla bilar, snabbare än flera mycket snabbare bilar. De båda racen kördes under söndagen med helt andra förhållanden och torr bana. Med bästa utgångsläge i starten var jag direkt med från start och hade mycket högre tempo än mina konkurrenter och öppnade en snabbt en stor lucka till bilen bakom mig på andra platsen. Efter ett händelserikt race med flera avåkningar gick jag i mål på första plats (P1) med över 30 sekunder ner till näst bästa förare och fick viktiga poäng i serietabellen och seger i racet.

Det andra racet var mycket mer “händelserikt” minst sagt. Efter en bra start och betydligt högre fart på det inledande varven skapade jag mig en stor lucka ner till bilen på andra plats, men några varv in i racet körde en varvad förare som låg 3 varv efter ut från depån framför mig.
I tre varv fick föraren blå flagg i varje kurva, vilket betyder att man ska släppa förbi bakomvarande som är mycket snabbare och tävlar om segern (eftersom man är på olika varv). Detta brydde sig inte föraren om och valde istället att vingla omkring över hela banan och i allmänhet vara en stor fara för alla.

Med tanke på den enorma hastighetskillnaden mellan bilarna på olika ställen på banan blev en omkörning väldigt svårgenomförd av denna sedan tidigare varvade förare. Jag körde om flera gånger i de tekniska och kurviga partierna på banan, för att sedan tappa tillbaka på raksträckan, vilket resulterade i att racet urartade till en riktigt “clownfest” där jag fick första parkett.

Flera gånger per varv gick det på bredsladd för framförvarande bil som verkade helt okontrollerad (“som var under blå flagg”). Kolla gärna filmen från racet nedan..

Efter många långa varv som kändes som en evighet bakom denna varvade förare som inte ens kör i samma klass som mig gick jag i mål först i min klass och säkrade vinsten (P1).

Summeringen efter helgen är att vi gjort ett kanonjobb och fått ut maximalt av bilen och hela teamet har gjort ett superjobb! Jag är väldigt nöjd med helgen och att plocka hem årets första dubbelseger känns kanon, både för mig, teamet och i serietabellen.

Nästa race avgörs i Karlskoga 2-3 september, där vi ska göra upp om ytterligare poäng inför säsongsavslutningen i SSK serien.

Bjuder på en bonus kolla denna film! 😉