Otto Tjäder Sveriges snabbaste 14-åring

Otto Tjäder Sveriges snabbaste 14-åring – kör Formel Renault 1.6

Han är bara 14 år gammal – Otto Tjäder från Mölnlycke blir yngst i klassen när han gör debut för KOAN Event Racing i den nya formelbilsklassen Formel Renault 1.6 som körs tillsammans med STCC. Otto som har kört karting på hög nivå internationellt under de senaste åren tar nu med hjälp av en åldersdispens från Svenska Bilsportförbundet steget upp till riktiga formelbilar.

– Det känns jättekul att få köra på de svenska banorna och inför en hemmapublik, säger Otto. I år är jag med för att lära så mycket som möjligt och bra resultat får bli en bonus, det är först nästa säsong som tanken är att jag ska utmana om placeringarna i toppen.

Otto kommer att köra för KOAN Event Racing som drivs av Patrik Bengtsson och det är en långsiktig satsning som görs på den unga talangen. I år blir det första gången teamet kommer att driva en fullskalig racerbil och man förstärker organisationen med roadracing- och racerföraren Cralle Lindholm.

– Otto har alla de egenskaper som behövs för att lyckas i sporten, säger Bengtsson. Han är otroligt målmedveten och som förare är han väldigt mogen för sin ålder. Vi har en internationell karriär för Otto som mål men på vägen dit är det delmålen som är i fokus – nu är det Formel Renault 1.6 som gäller och om tre år ska Otto vara redo att ta klivet fullt ut internationellt.

Sverige har länge saknat en bra formelbilsklass och det har gjort att det har varit svårt för förare att kunna ta sig vidare internationellt innan de har blivit för gamla. När nu Formel Renault 1.6 introduceras i Sverige ändras förutsättningarna.

– Det känns bra att få chansen att köra formelbil så tidigt i karriären och det kommer att vara positivt för min utveckling som förare, säger Otto. Många av de jag kommer att köra emot i år kommer att vara äldre och mer erfarna men på sikt är det en klar fördel för mig att ha startat formelbilskarriären tidigt.

Den 3-4 maj blir det debut för Otto Tjäder i Formel Renault 1.6 när STCC har sin premiär på Ring Knutstorp tillsammans med Clio Cup, Carrera Cup, V8 Thunder Cars och Swedish GT.

– Det ser jag fram emot, avslutar Otto. Det kommer att bli en riktig utmaning.

Om STCC

STCC AB äger de kommersiella rättigheterna till racingserien STCC. Bolaget bildades 1996 och har sitt säte i Stockholm. STCC AB driver och arrangerar en av Sveriges största arena- och TV-sporter. I STCC:s evenemang ingår förutom huvudklassen STCC även Carrera Cup Scandinavia, V8 Thunder Cars, Clio Cup och Formel Renault 1.6.
Källa: Pressrelease STCC AB

2013-03-26_STCC_FR16 (79)2013-03-26_STCC_FR16 (23)