Story: Min resa till BMW Winter Driving Experience i Rovaniemi

För några veckor sedan satt jag i skolan under en lektion och fick ett meddelande. Det var början på min resa till BMW Winter Experience i Rovaniemi, Finland, som jag sent kommer att glömma..

I meddelandet hade jag fått ett länkat inlägg från BMW Sverige, där de hade lagt ut en tävling. Tävlingen gick ut på att man skulle skicka in en video där man berätta varför man ville vinna. Priset man kunde vinna var en resa till BMW Winter driving experience i Finland. Påväg hem funderade jag lite på vad jag skulle säga om jag skulle vara med i tävlingen. När jag kom hem började jag skriva på saker jag skulle säga, och tänkte spela in videon dagen därpå. När jag väl skulle spela in videon så kändes det dock alls bra. Filmen blev flera minuter lång och kändes uppgjord, så jag skicka inte in den. Istället väntade jag till nästa dag och filmade en spontan video.

Jag presentera mig kort, och hade flera riktigt bra motiveringar till varför jag borde få åka till Finland och köra BMW på isbanor i skogen. Förutom att jag tycker mycket om bilarna förklara jag exempelvis att mina bakdäck tar slut om jag gör det hemma och att grannarna blir så arga om jag förstör deras grusväg. Klippet blev runt en minut långt och jag skickade in det.

Några veckor senare ringde mobiltelefonen. Det var inget nummer jag kände igen sen tidigare och när jag svarade visade det sig vara en kontaktperson för BMW som ringde för att berätta att jag vunnit tävlingen och fått en plats på eventet i Finland. Nice!

Två veckor senare avgick planet. Allt från att jag steg utanför dörren hemma till att jag var hemma igen var helt och hållet arrangerat av BMW. Jag behövde inte tänka på någonting alls. På planet träffade jag den andra vinnaren från Sverige och vi reste tillsammans till Helsinki där vi övernattade för att invänta vinnare de andra skandinaviska länderna och representanter från BMW. Dagen därpå landade flög vi tidigt på morgonen från Helsinki till Rovaniemi. När vi landade möttes vi av en uppradad armé av svarta bilar som stod och väntade på oss, för att sedan köra iväg på rad. Snacka om maffiakänsla..

Efter ungefär 20 minuter av några fantastiskt vackra landskap kom vi fram till en stor port med tillhörande stängsel. Efter en liten stund öppnades porten och vi fortsatte vår färd rakt in i skogen i ytterligare 15 minuter. Till sist kom vi fram till en skylt där det stod “BMW Winter Driving Experience”. Vi möttes av en lång rad av parkerade bilar som användes för körningen. Modellerna var varierande, alla hade xDrive (Fyrhjulsdrift), och de flesta hade motorer med över 300 hästkrafter.

Vi fick information om schemat för dagen och blev indelade i två personer per bil med tillhörande instruktör. Sen började körningen. Det fanns flera olika banor med olika fokus på körning. I början av dagen körde vi kortare banor där målet var att lära sig hantera sladd med fyrhjulsdriften och känna på bilarna. Några exempel på övningar vi fick göra var stor “cirkelkörning”, där man skulle hålla bilen på sidan med hjälp av gasen, och en station där vi körde slalomkörning och åttor för att lära oss viktförflyttningarna i bilarna. Finns sämre sätt att spendera en förmiddag om man säger så.

Det var dock på eftermiddagen det riktigt roliga började. Ute i skogen fanns flera olika bansträckningar som var olika långa, allt från några hundra meter till flera kilometer. En riktig lekplats för vem som helst som gillar att köra bil kan man säga. Banorna var belagda med tjocka lager av is och med hjälp av instruktörerna fick vi använda det vi lärt oss på förmiddagen. Tiden gick extremt fort när under körningen och efter “fem” minuter var det dags att avrunda dagen med shuttle tillbaka till ett hotell i Rovaniemi för gemensam middag och inte helt otippat “sauna” innan det var dags att sova.

För att sammanfatta resan till BMW Winter Driving Experience Rovaniemi var den helt suverän. Isbanorna på anläggningen var helt fantastiska att köra på och övningarna var riktigt lärorika för att förbättra ens kontroll över bilen på snö och is. Kolla gärna på min film från resan nedanför!